Pola Gmitrzak – dietetyk kliniczny
Ukończyła Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie obroniła licencjat z dietetyki, kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz uczestniczy w licznych kursach, szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki i psychodietetyki.
W pracy z pacjentami kluczową wagę przykłada do edukacji żywieniowej oraz zmiany nawyków żywieniowych. Wyznaje zasadę, że nie ma uniwersalnej, jednej diety dla każdego, dlatego stosuje indywidualne podejście do każdego pacjenta. Prowadzi konsultacje dietetyczne oraz pomaga ułożyć indywidualny plan dietetyczny tak, by podopieczni czuli się komfortowo i korzystali z zaleceń. Jej zainteresowania w obrębie specjalizacji koncentrują się na dietach w różnych chorobach, m.in. kardiologicznych, metabolicznych, przewodu pokarmowego.
Specjalizuje się w:
- prowadzeniu zdrowej redukcji masy ciała,
- dietoterapii w cukrzycy typu 2 i insulinooporności,
- dietoterapii w zespole jelita drażliwego i zespole rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO),
- dietoterapii chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto),
- dietetycznym prowadzeniu kobiet ciężarnych i karmiących piersią,
- dietoterapii nadciśnienia tętniczego i dyslipidemii.